GASTROSKOPİ

GASTROSKOPİ
Gastroskopi, ucunda ışıklı bir kamera bulunan ince ve bükülebilen bir görüntüleme cihazı ile ağızdan girilerek yemek borusundan başlayıp mide ve ince bağırsakların başlangıç kısmına kadar olan bölümün görüntülenerek incelenmesi işlemidir. İşlem sırasında elde edilen görüntü ekrana yansıtılarak inceleme yapılmaktadır ve şikayetler sonucu hastalık teşhis - tanısı için oldukça net bilgi veren başarılı bir yöntemdir. Doktor işlem sırasında gerekli gördüğü lezyonlardan doku örnekleri alabilir (biopsi).



Hangi Durumlarda Gastroskopi Yapılmalıdır:
• Hiçbir şikayet olmasa da 50 yaş sonrası doktorunun önereceği aralıklarla gastroskopi yaptırılması gerekmektedir
• Uzun süren karın ağrısı
• Bulantı
• Kusma
• Yutma güçlüğü
• Kusma ile kan gelmesi
• Mide yanması
• Midede - yemek borusu tümörü düşünülen hastalarda ilk akla gelen teşhis metodudur.

Gastroskopi Öncesi Hazırlık
Midenin boş olması inceleme için zorunludur. Bu nedenle işlemden 6 saat önceden herhangi bir gıda alınmamalı, çok zorunlu değil ise su içilmemelidir. İlaç alerjisi, kalp kapak hastalığı ve akciğer hastalığı olan hastalar durumlarını doktora bildirmelidirler.