Sinüs Pilonidal (Kıl Dönmesi)

KIL DÖNMESİNDE AMELİYATSIZ TEDAVİ

Fenol Yöntemi:
Kıl dönmesi sıkıntısı azımsanmayacak sayıda kişinin yaşadığı bir sağlık problemi olarak görülür.

Kıl Dönmesi Nedir?
Kıl dönmesi kılların kuyruk sokumu ve nadiren de göbekte cilt altını geçerek yara, apse ve fistül oluşturmasıdır. Sinüs Pilenoidal ve Dermoid Kist olarak da adlandırılır.

Kimlerde oluşur?
Sırt ve baştan dökülen kılların kuyruk sokumundaki iki kaba et arasında oluğa takılıp sürtünmelerle ter bezi deliklerinden vida gibi cilt altına girerek akıntı ve apse oluşturmasıdır. Özellikle 16 – 30 yaş arası kıllı, kuyruk sokumu – yapısal olarak veya kilodan dolayı – oyuk olan kişilerde görülür.

Belirtileri nelerdir?
Kuyruk sokumunda akıntılı veya akıntısız zaman zaman içinden kıl çıkan deliklerle kendini gösterir. Bu derilerin bakterilerle enfekte olması ile apse formatı gelişebilir.

Tedavi Edilmezse…
Kuyruk sokumunda akıntı eksik olmaz. Sık sık ağrılı apse formatları gelişir ve bu hastayı acil olarak drenaj için doktora başvurmasını gerektirir.

Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kıl dönmesi tedavisinde bugüne kadar cerrahi yöntem uygulanmıştır. Hastalıklı doku çevreden sağlam doku ile birlikte çıkarılır. Bu boşluk bazen açık bırakılarak aylar süren pansumanla kendiliğinden kapanması beklenir ya da yara çeşitli tekniklerle kapatılır. En sık uygulanan yöntem limberg flep rotasyonu olup hastaların 1 gün hastanede kalması, 10 – 15 gün yatak istirahati gerektirir. Bu nedenle alternatif tedavi yöntemleri araştırılmış ve fenol ile etkili tedaviler geliştirilmiştir.

Kıl Dönmesinde “Fenol Yöntemi”
Kıl dönmesinde alternatif tedavi yöntemi olarak geliştirilen fenol yöntemi giderek daha popüler hale gelmiştir. Bu yöntemde lokal anestezi altında fistül ağzından girilerek fistüllerin içi kıllardan temizlenir ve bu keseciklerin içine kimyasal ajan olan kristalize fenol verilir. Bu işlemler ortalama 15 dakikada tamamlanır ve hasta evine gönderilir. Hasta ertesi gün normal hayatına geri döner.

Nüksetme (Tekrarlama) İhtimali Nedir?
Kıl dönmesinin fenol ile tedavisinde nüksetme ihtimali %10 – 15 arasında değişir. Nüksetme ihtimali yüksek görünmekle birlikte diğer cerrahi yöntemlerde nüksetmenin %5 – 10 arasında değiştiği, tekrarlama olduğunda fenol yöntemin 2 – 3 defa daha denenebileceği düşünüldüğünde giderek daha popüler hale gelmiştir.

Fenol Yöntemin Yan Etkileri Var Mıdır?
Fenol, fistül ağzı dışına kaçırılmadığı ve cilt iyi korunduğu sürece herhangi bir yan etki görülmez. “Hijyenik bakım tedavinin başarı şansını arttırır” Operasyon sonrası hastalar kuyruk sokumu bölgesinin temizliğine özen göstermelidir. Her gün muntazam duş alınmalı ve kuyruk sokumu oluğu fırça ile temizlenmelidir.

Fenol Tedavisinin Avantajları
-Genel anestezi gerektirmeyen pratik, küçük bir operasyondur.
-Hastanede veya evde yatmayı gerektirmez.
-Nüksetse bile tedavi aynı yöntem ile tekrarlanabilir.
-Bu yöntem ile tedavi için 30 dakika yeterlidir. Hastayı günlük yaşantıdan alıkoymaz.