Fıtıklar (kasık ve göbek)

KASIK FITIĞI NEDİR, NEDEN OLUŞUR?

Fıtık karın duvarındaki adale yapısının zayıflaması ya da açıklıklarının neden olduğu karındaki şişliklerdir. Karın içi basıncı arttıran ağır kaldırma, sürekli öksürük, zorlanarak dışkılama gibi durumlarda bu şişlikler daha belirgin hale gelirler ve zamanla büyüyebilirler. Bu şişliklerin içindeki fıtık kesesine giren karın içi organlardan özellikle bağırsaklar içeride sıkışıp boğulabilir kan dolaşımı bozularak doku ölümü (çürüme) gelişebilir. Fıtıklar karın duvarı yapısının en zayıf ve karın içi basıncın en fazla olduğu kasıklarda en fazla görülür. Kasıkta oluştukları yer ile ilişkli olarak indirekt inguinal, direkt inguinal ve femoral herni olarak adlandırılırlar. Ağrı, bölgede şişlik ve huzursuzluk hissi en sık şikâyetlerdir.

Fıtıkların tedavisi cerrahidir. Ağrı ve yaşam aktivitelerinin kısıtlanması durumunda ameliyat edilmelidir. Aksi halde ileride acil ameliyat gerekecek fıtık boğulması (ileus) ve daha ciddi durumlarla karşılaşılabilir. Fıtık ameliyatları açık ya da kapalı (laparoskopik) yöntemlerle ve yama (greft) kullanılarak yapılmaktadır. Hastanın genel sağlık durumuna göre seçilebilecek yöntemlerden genel anestezi, spinal (belden uyuşturma) anestezi, ya da sedasyon desteğinde lokal (bölgesel) anestezi altında ameliyat yapılabilmektedir.

GÖBEK FITIĞI NEDİR , NEDEN OLUŞUR?

Anne karnındayken, göbek halkasının içerisinden geçen damarlar, anne ile çocuk arasındaki bağı oluşturur ve çocuğun büyümesi için gerekli ihtiyaçları karşılarlar. Doğumla beraber bu damarlar, kendilerini saran halkadan daha hızlı büzüşerek kapanırlar. Büzüşmüş damarlar çevresinde, henüz kapanmakta olan göbek halkasının içinde oluşan boşluktan karın içindeki barsakların ya da yağın girip çıkmasıyla göbekte oluşan şişliğe "göbek fıtığı" denir. Göbekteki şişliğin içeri itilip, barsakların tekrar karın içerisine girmesi sağlandığında, parmağınızı saran açık göbek halkasını hissedebilirsiniz.

TANI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILMALI?

Çoğu göbek fıtıklarında, göbek halkası yavaş yavaş kapanacağı için herhangi bir cerrahi müdahalede bulunmaya gerek yoktur. Ancak dört yaş üstü çocuklarda yada göbek halkasının 1.5–2 cm. geniş olduğu durumlarda kendiliğinden kapanmanın olmayacağı düşünülüp cerrahi tedavi önerilebilir. Erişkinlerde bu açıklığın kendiliğinden kapanması söz konusu değildir, tedavi cerrahidir. Göbek fıtığında bağırsakların geçtikleri halka içerisinde sıkışarak boğulmuş fıtık haline gelmeleri çok nadirdir, ancak yine de göbekte oluşan şişliğin ağrılı bir şekilde devam etmesi, kusma ve karın şişliğinin de eşlik ettiği durumlarda acil cerrahi gerekebileceği hatırda tutulmalıdır.

AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIK VE AMELİYAT NASIL OLACAK?

Göbek fıtığından dolayı cerrahınız ameliyat kararı verdiği takdirde, ameliyat tarihinizde, randevu saatinizden en az üç saat öncesinden çocuğunuzun hiçbir şey yememiş ve içmemiş olması gerekmektedir. Operasyondan yarım saat öncesinde hastanemize geldiğinizde, önce deneyimli anestezistlerimiz tarafından kısa bir muayene yapılıp, anestezi hakkında bilgi verilecektir. Bu arada çocuğunuza uygulanacak bir ilaç yardımıyla, çocuğunuz rahatlayacak ve ameliyat stresinden uzaklaşacaktır. Bu ilacın kısa bir hafıza kaybı özelliği sayesinde, ameliyattan sonra da girerken hissettiği korkuları hatırlamayacaktır. Göbek katlantısında yapılacak 1.5-2 cm' lik bir kesi ile göbek kaldırılır ve açık kalmış olan göbek halkası 2-3 dikiş konularak kapatılır.. Böylece barsakların bu açıklıktan geçerek fıtık oluşturmaları önlenmiş olur. Cilt emilebilir dikişlerle içerden kapatılır, daha sonra dikiş alınmasına gerek kalmaz.