Cilt Kanserleri

Cilt Kanserleri

Cilt kanserlerinin genel olarak 3 tipi bulunur: basal hücreli kanser, squamoz (yassı) hücreli kanser ve malign melanoma.

Basal hücrelikanser daha çok ileri yaşlarda görülür, yavaş seyirlidir, çok nadir olarak dağılım ve yayılım yapar. Sıklıkla güneş gören bölgelerde oluşur. Hemen hemen tamamında cerrahi olarak çıkartılması yeterli tedavidir.

Yassı hücreli cilt kanserindegörünüm kırmızı, kabuklu ve siğil şeklindedir. Tedavi edilmez ise lenf bezlerine ve iç organlara sıçrama olasılığı fazladır. Tedavi yine geniş cerrahi ile çıkartılması, gerektiğinde bölgesel len bezleri temizliği, kemoterapi ve radyoterapi ile yapılır.

Cilt kanserleri içinde en saldırgan tür malign melanomdur. Genellikle benlerden dönüşüm ile oluşur. Hızla tedavi edilmelidir. Lenf bezlerine ve organlara yayılım riski çok yüksektir. Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve immunoterapi uygulanır.

Cilt kanserleri genellikle geçmeyen yaralar, kabuklanmalar, kızarıklık, pullanmalar olarak bulgu verirler. Kabuklanıp tekrar yara açılması izlenir. Vücudun tüm bölgelerinde hatta iç organlar ve gözde de görülebilirler.

Risk faktörleri: açık renk ten, güneş yanıkları ve uzun süre korunmasız güneş ışığına maruz kalma, benler, cilt lezyonları ve siğiller, ailede cilt kanseri, kimyasal ve fiziksel etkenler, kronik travma ve radyasyondur.